Hollenbeck Replacement Police Station

Los Angeles Police Department

Los Angeles, California

Awards

Close
  • 2011 Outstanding Architectural Engineering Project
    • American Society of Civil Engineers (ASCE), Region 9
  • 2010 American Architecture Awards
    • Chicago Athenaeum Museum of Architecture & Design
  • 2010 City of Los Angeles – Green Building Award
    • Los Angeles Business Council
  • 2009 Best of Awards – Civic/Public Works
    • California Construction
  • 2009 City of Los Angeles Design Award – Institutional/Civic
    • AIA Los Angeles/Cultural Affairs Commission
  • 2009 Design Green Award
    • AIA Los Angeles/Architectural Foundation of Los Angeles (AFLA)
  • 2009 Crystal Achievement Award – Innovative Curtain Wall Application
    • Glass Magazine
  • 2009 Merit Award, Institutional/Education
    • AIA Pasadena/Foothill Chapter
  • 2008 Citation Award
    • AIA National/Academy of Architecture for Justice
  • 2008 Merit Award, Design Excellence
    • AIA San Fernando Valley Chapter
  • 2008 Best in Category – Civic
    • Los Angeles Business Council Architectural Awards
  • 2006 Design Excellence, Merit Award
    • AIA San Fernando Valley Chapter
  • 2004 Architectural Grand Prix Award
    • Los Angeles Cultural Affairs Commission
       

This new police station is designed to exemplify the LAPD’s efforts to create an open, community-serving police force. AC Martin’s design relates the station to the surrounding community, encourages public interaction, and creates a beneficial work environment for the officers.  

Constructed on the site of the existing 1958 station and located near local government offices, community spaces, and a public park, the new station is significantly larger than the original and includes a 54,000-SF main building, a 7,000-SF vehicle maintenance facility, and 115,000-SF parking structure.

The surrounding neighborhood has a rich and layered history with a distinct tradition of artistic expression. Local murals and brightly colored houses and gardens speak to the area’s creative spirit and ultimately played a major role in the design of the new facility. It was important to the community that the building maintain its central location and that the new design help transform the station into part of the neighborhood’s creative fabric. The project’s art program includes a large mural that reflects the history of the area and physically bridges the station to a public park space.

This building is certified LEED® Gold.